Σαμπάνια: 5+1 Fun Facts για το Πιο Γιορτινό Ποτό

Η σαμπάνια είναι ένα ποτό που μας συντροφεύει στις γιορτινές μέρες, στις στιγμές χαράς και τις ξεχωριστές περιστάσεις. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για αυτό το ποτό που φέρνει κομψότητα στο τραπέζι μας;

Fun facts για την Σαμπάνια:

Δεν ονομάζονται σαμπάνια όλα τα αφρώδη κρασιά.

Μόνο οι αφρώδεις οίνοι που παράγονται στην περιοχή Champagne της Γαλλίας, με σταφύλια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτή τη περιοχή, μπορούν να ονομάζονται ‘σαμπάνια’.

Ο Dom Pierre Pérignon (ΔΕΝ) ανακάλυψε τη σαμπάνια.

Υπάρχει ένας μύθος που πίστευαν οι Γάλλοι για πολύ καιρό: Ένας μοναχός, ο Dom Perignon -εντελώς τυχαία- άνοιξε μια φιάλη κρασί που δεν είχε ζυμωθεί πλήρως. Ο φελλός πετάχτηκε, το κρασί άφρισε και η γεύση τον ενθουσίασε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο είδος κρασιού, η σαμπάνια. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ιστορικά σωστό. Αυτό που όντως έκανε, ήταν να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση τεχνικών παραγωγής του οίνου που μετέτρεψαν το κρασί σε αυτό το πολυτελές και γιορτινό ποτό που γνωρίζουμε όλοι σήμερα, τη σαμπάνια.

Το άνοιγμα της σαμπάνιας με θόρυβο είναι για τους… ερασιτέχνες!

Έχουμε συνδέσει το άνοιγμα της σαμπάνιας με δυνατό «θόρυβο» και ορμητικό πέταγμα του φελλού. Η πραγματικότητα είναι πως αν θέλετε να το κάνετε σωστά, πρέπει να κρατάτε σταθερό το χέρι σας πάνω στο φελλό και με το άλλο να γυρίζετε τη φιάλη, μέχρι να ακουστεί ένα μικρό σφύριγμα αέρα κατά το άνοιγμα του.

Σαμπάνια και ποτήρια flute

Πολλές φορές έχουμε συναντήσει τη σαμπάνια σερβιρισμένη σε ψηλόλιγνα ποτήρια τύπου flute, όμως οι ειδικοί λένε πως αυτά τα ποτήρια εμποδίζουν τα αρώματα που αναδύονται και καλύτερο είναι να προτιμάμε ποτήρια λευκού κρασιού ή τύπου tulip. Έτσι, όλη αυτή η γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα της σαμπάνιας θα έχει χώρο να ξεδιπλωθεί.

moet-champagne-ice

Η Σαμπάνια δεν ταιριάζει με όλα!

Αν θέλετε να ευχαριστηθείτε ένα ποτήρι σαμπάνιας, αποφύγετε να το συνδυάσετε με γλυκά πιάτα, καθώς η οξύτητα της σαμπάνιας δεν ταιριάζει με τη γλυκιά γεύση. Αντιθέτως, δοκιμάστε την σαν απεριτίφ ή σαν συνοδευτικό ελαφριών, ντελικάτων πιάτων που δεν υπερκαλύπτουν την ευαίσθητη γεύση της. Αν πάλι θέλετε να συνοδεύσετε το επιδόρπιο σας με σαμπάνια, επιλέξτε ημίξηρη που αφήνει πιο απαλή και γλυκιά επίγευση.

Moët Ice: Η Σαμπάνια που Σπάει τους Κανόνες

Και για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο! Ποιος είπε ότι η σαμπάνια δεν σερβίρεται με πάγο; Η Moët Ice κάνει μια μοναδική προσέγγιση στον κόσμο της σαμπάνιας, αφού σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να καταναλώνεται με παγάκια. Διαλέξτε ένα ποτήρι τύπου “Cabernet style”, προσθέστε 3 παγάκια, την αγαπημένη σας ‘πινελιά’ (φύλλα μέντας, κόκκινα φρούτα ή φλούδες εσπεριδοειδών) και απολαύστε την!

Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά γεγονότα για τη σαμπάνια, κανείς δεν μπορεί να σας πιάσει αδιάβαστους!

Και όπως είπε ο Μέγας Ναπολέων, που είχε μια ιδιαίτερη αγάπη προς τη σαμπάνια,

«Στη νίκη, την αξίζεις. Στην ήττα, την χρειάζεσαι»!

Στην υγειά μας!