Όλα όσα ήθελες να μάθεις για το ελληνικό κρασί..

Το κρασί είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό! Είναι μια επιστήμη ή μια τέχνη και ένα μέσο να εκφράζεις την κουλτούρα του τόπου από την οποία προέρχεται.

Οι ποικιλίες κρασιού που θα συναντήσει κάποιος τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εντός Ελλάδας, είναι πολλές.. Ανάλογα με το χρώμα, τα κρασιά κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Το ερυθρό, το λευκό και το ροζέ! Κάθε ποικιλία κρασιού διαθέτει και διαφορετική περιεκτικότητα σε σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα. Ανάλογα λοιπόν με την περιεκτικότητα σακχάρων μετά τη ζύμωση, ο οίνος κατατάσσεται επίσης σε τρεις κατηγορίες: τον ξηρό, τον ημίγλυκο και τον γλυκό.

Μερικές από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ποικιλίες κρασιού που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει είναι...:

Ασύρτικο: αυτή η ποικιλία είναι ευρέως διαδεδομένη στον νησιωτικό χώρο της Σαντορίνης, αλλά καλλιεργείται επίσης σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράγει λευκά κρασιά με φρέσκο, αρωματικό χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Αθήρι, Αιδάνι, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Ξινόμαυρο. Μπορείς να δοκιμάσεις: SANTO SELECTION CUVEE ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΛEYKO 2021 750MLΚΛΕΦΤΗΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ AROMATIC ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΛΕΥΚΟΣ 750ML

Μοσχοφίλερο: είναι κυρίως γνωστή από την περιοχή της Πελοποννήσου και παράγει λευκά και ερυθρά κρασιά. Τα κρασιά από μοσχοφίλερο είναι συνήθως αρωματικά με εσπεριδοειδή και λουλουδάτες νότες. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Αγιωργίτικο και Σαββατιανό. Μπορείς να δοκιμάσεις: BLANC DE GRIS ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ ΛΕΥΚΟ ΤΣΕΛΕΠΟΥ 750ML & ΜΠΑΡΑΦΑΚΑΣ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ SEMI SWEET ROZE 750ML

Ξινόμαυρο: καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα και Γουμένισσα. Το ξινόμαυρο παράγει ερυθρά, λευκά και ροζέ κρασιά με έντονο χαρακτήρα, μεγάλη αντοχή στην παλαίωση, και με νότες κέδρου και μπαχαρικών, Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Ασύρτικο και Syrah. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΗ & ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟ 750ML

Μαλαγουζιά: φύεται περισσότερο στη Μακεδονία και βγάζει ως αποτέλεσμα κρασιά με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ενδιαφέροντα αρώματα. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Ασύρτικο και Chardonnay. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΕΥΚΟ ΚΤΗΜΑ 750ΜL & EXIS ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ ΛΕΥΚΟ 750ML

Αγιωργίτικο: καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και στον Ποντιακό χώρο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ κρασιών. Τα κρασιά από αγιωργίτικο είναι πλούσια σε χρώμα, μεγάλη πλούσια γεύση και καλή δυνατότητα παλαίωσης. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, και Ροδίτη. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΣΚΟΥΡΑΣ ΑΚΡΕΣ ΡΟΖΕ 750ML & ΔΡΥΟΠΗ ΝΕΜΕΑ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΕΡΥΘΡΟ 750ΜL

Λιάτικο: ποικιλία από το ζεστό κλίμα της Κρήτης και παράγει κόκκινα και ροζέ κρασιά με ενδιαφέρον χαρακτήρα, αξιοσημείωτη δομή και εκρηκτικά αρώματα. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Syrah, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι και Βηλάνα. Μπορείς να δικομάσεις: ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΡΟΖΕ ΗΜΙΞΗΡΟ ΛΙΑΤΙΚΟ-ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ 750ML & DAF ΑΣΠΡΗ ΓΗ ΕΡΥΘΡΟ 750ML

Βιδιανό: ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια, το Βιδιανό είναι ένα ανερχόμενο αστέρι ανάμεσα στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως βηλάνα, ασύρτικο, Μοσχάτο σπίνας, Chardonnay. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΛΕΥΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ 750ΜL & ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΒΟΡΕΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟ 750ML

Βηλάνα: είναι η βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου της Κρήτης. Μέτρια ένταση αρωμάτων στη μύτη με νότες λεμονιού, πορτοκαλιού, αχλαδιού, λουλουδιών όπως γιασεμί και βοτάνων. Συνδυάζεται και με άλλη ποικιλία όπως το Θραψαθήρι και Μαλβαζία. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΡΙΖΙΤΗΣ ΒΗΛΑΝΑ ΛΕΥΚΟ 750ΜL & ΟΝΕΙΡΙΚΟΝ ΛΕΥΚΟΣ ΒΗΛΑΝΑ ΜΑΛΒΑΖΙΑ 750ML

Σαββατιανό: γνωστό και ως σταφύλι του Σαββάτου, το Σαββατιανό είναι η κύρια λευκή ποικιλία κυρίως από την περιοχή της Αττικής, με σημαντική αντοχή στη θερμότητα. Υπό ψυχρή ζύμωση, μπορεί να προσφέρει γεύσεις από πράσινο μήλο και λάιμ. Συνδυάζεται και με άλλη ποικιλία όπως Μοσχοφίλερο. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ STAGON ΛΕΥΚΟ 750ML & ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΛΕΥΚΟΣ 750ML

Μαυροδάφνη: η “μαύρη δάφνη” της Ελλάδας είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά. Συνήθως αναμειγνύεται με το σταφύλι της μαύρης κορινθιακής σταφίδας για να παράγει ένα επιτραπέζιο κρασί με ξεχωριστή γεύση σταφίδας και σοκολάτας και υψηλές τανίνες. Συνδυάζεται και με άλλη ποικιλία όπως Αγιωργίτικο. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΡΟΖΕ WILD FERMENT 750ML & ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ ΤΑΩΣ ΕΡΥΘΡΟ 750ML

Κοτσιφάλι - Μανδηλάρι: ο καλύτερος συνδυασμός που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα. Κόκκινο κρητικό σταφύλι που διακρίνονται για την υπέροχη χυμώδη γεύση τους, το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους και την καλή επίδρασή τους στον ουρανίσκο. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Λιάτικο, Surah και Merlot. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΔΙΩΝΗ ΗΜΙΓΛΥΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟ 750MLSILVA ΨΙΘΥΡΟΣ ΡΟΖΕ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ 750ML

Ροδίτης: τον βρίσκουμε παντού, αφού είναι η πλέον πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία της χώρας. Από την Αχαΐα έως την Ημαθία και από την Εύβοια έως τη Θράκη, δεσπόζει στον ελληνικό αμπελώνα, εύκολα διακριτός λόγω του χαρακτηριστικού ρόδινου χρώματος των σταφυλιών του. Συνδυάζεται και με άλλες ποικιλίες όπως Σαββατιανό, Ασύρτικο, Sauvignon blanc. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΚΟΚΟΤΟΥ ΚΤΗΜΑ ΑΓΡΙΜΙ ΛΕΥΚΟ 750ML (VEGAN) & ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ ΛΕΥΚΟ Ν.ΛΑΖΑΡΙΔΗ 750ML

Αθήρι: είναι μια αρχαία λευκή ποικιλία αμπέλου του Αιγαίου πελάγους και καλλιεργείται πλέον πολύ επιτυχημένα σε όλη την Ελλάδα. Κομψά λουλουδάτα αρώματα τριαντάφυλλου και γιασεμιού συνδυάζονται με περγαμόντο, λεμόνι, ροδάκινο και πράσινο μήλο. Συνδυάζεται και με άλλη ποικιλία όπως Ασύρτικο. Μπορείς να δοκιμάσεις: SANTORINI ANHYDROUS ΛΕΥΚΟ ΑΒΑΝΤΙΣ 750ML

Θραψαθήρι: καλλιεργείται στα 500 μέτρα των βουνοπλαγιών της Κρήτης. Είναι απόλυτα ισορροπημένο εφόσον συνδυάζει αρώματα από αχλάδι, μήλο, εσπεριδοειδή, μπαχάρια και βανίλια. Συνδυάζεται και με άλλη ποικιλία όπως Chardonnay. Μπορείς να δοκιμάσεις: ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ ΛΕΥΚΟΣ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ 750ML & ΙΔΑΙΑ OCEAN ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ ΛΕΥΚΟ 750ΜL

 

Καλή σας απόλαυση!